דפי קהילות לומדות- עזרא ונחמיה

<<דניאל ^ דברי הימים>>

 

שיבת ציון - גאולה רוחנית

עזרא

תקופת שיבת ציון מתאפיינת בהתמקדות בהיבט הרוחני של שיבת עם ישראל לארצו. הצהרת כורש פתחה פתח לשיבת היהודים לארץ מגלות בבל, במטרה לבנות את בית המקדש. רשיון ארתחששתא לעזרא הסופר נתן ליהודים אוטונומיה דתית. פעילותו של עזרא הפכה ירושלים למרכז התורה לכל ישראל שבתפוצות.

 

שיבת ציון - חזון מול מציאות

נחמיה א' - ד'; עזרא ח'; חגי א' - ב'

העם השב אל הארץ מגלות בבל, ציפה לגאולה גדולה ועוצמתית כחזון הנביאים, אולם המציאות אתה נאלצו להתמודד הייתה קשה מאד, האתגרים היו רבים, והתחושה הכוללת הייתה של קטנות, ולא של התרוממות רוח. בשיעור נכיר את האתגרים שעמדו בפני העם, את הציפיות והאכזבות, ואת דרכי ההתמודדות, ונראה כיצד כל זה רלוונטי לשיבת ציון של ימינו.

 

מנהיגות נחמיה - תיקון חברתי

נחמיה ה'

אחת הבעיות איתה מתמודד נחמיה במהלך שנות המנהיגות שלו, היא בעיית הפערים החברתיים.  בשיעור נראה כיצד מתמודד נחמיה עם בעיה זו, כיצד הוא מצליח להשיג שיתוף פעולה של אנשי המעמד הגבוה, ומדוע הוא רואה חשיבות עליונה לטפל בבעיה החברתית, תוך כדי האתגרים הבטחוניים הקשים שעמדו לפתחו.

 

מנהיגות עזרא ונחמיה - תיקון רוחני וזהות יהודית

עזרא ט' - י'; נחמיה י'; נחמיה י"ג

אחת ההתמודדויות הקשות בתקופת שיבת ציון היתה בנושא הזהות היהודית של ההתיישבות המתחדשת בירושלים. עזרא ונחמיה פועלים באופן עקבי ונחרץ ללימוד התורה ולחיזוק קיום המצוות ומעמד המקדש. במקביל לכך הם מרחיקים את היהודים מעמי הארץ ומתרבותם הזרה. לשם כך הם מונעים השתתפות של עמי הארץ בבניית המקדש ופועלים באופן נחרץ כנגד נישואי התערובת. ההיבדלות מעמי הארץ הייתה קשה ומסובכת, ויצרה חיכוכים ומאבקים בין היהודים לשכניהם עמי הארץ.